top of page

Val in slaap binnen 5 minuten

Militairen moeten zich qua slaap overal op voorbereiden. Rechtop slapen, slapen op de grond, slapen in daglicht en slapen in de kou. En dat is moeilijk, want je lichaam krijgt dan niet het signaal: we gaan ontspannen, het is tijd om te slapen. Dus ze moesten aan de bak. Er kwam een methode die militairen binnen 5 minuten in slaap laat vallen.


Het trucje dat ze leren om overal in slaap te vallen werkt ook goed tegen piekeren en andere redenen van slapeloosheid. Je kan het dus ook toepassen als je de slaap niet kan vatten in je donkere slaapkamer en je comfortabele bed. Volg deze 5 stappen:
1. Ontspan je gezicht

Je begint met je gezicht. Het is tijd om alle spieren te ontspannen. Je begint hoog, bij je voorhoofd en werk heel langzaam naar beneden, naar je kin. Elke keer focus je op een gebied in je gezicht en probeer je de spieren daar te ontspannen. 


2. Ontspan je bovenlichaam

Nu richt je je op je bovenlichaam. Je voelt je zwaar worden, al je gewicht wordt overgegeven aan het matras. En je ontspant de spieren van je bovenarmen, onderarmen, handen, schouders en je rug één voor één.


3. Ontspan je borst: haal diep adem

Je haalt een paar keer diep adem, je stelt je voor dat de lucht tijdens inademen naar de zijkanten van je taille gaat. Adem steeds langer uit dan dat je inademt. Ontspan nu de spieren in je borst. Je hebt geen haast en doet alle stappen heel langzaam.


4. Focus op je benen

Het is tijd om de spieren in je benen te ontspannen. Begin met je bilspieren, dan de bovenbenen en zo werk je naar je kleine teen toe. Eerst rechts, dan links. 


5. Hou je gedachten rustig

Nu is het tijd om gewoon te liggen. Te voelen hoe je gewicht op het matras ligt. En om niet terug te gaan naar je to-do lijstje. Heb je toch te neiging om weer te gaan denken/piekeren? Stel je voor dat je op een mooie plek ergens ligt. Bijvoorbeeld in een magisch bos. Bekijk elk detail van dit bos in je fantasie, totdat je - hopelijk - langzaam in slaap valt. Zo niet? Dan begin je nogmaals bij stap 1. Ontspannen kan je trainen

Deze methode werkt bij veel mensen meteen goed. Ademhalingsoefeningen en bodyscans zijn natuurlijk ook geweldige slaaptools. En ze worden in dit trucje samengevoegd. Maar bij deze methode wordt vaak opgemerkt dat het beter gaat werken als je het regelmatig oefent. Je kan jezelf dus trainen om steeds sneller te ontspannen. Er zal een associatie komen met het begin van de oefening en in slaap vallen. Trainen maar!


Wil je goed slapen? Een hoofdkussen op maat is de tip. Het kussen wordt aangepast aan jouw lichaam, matras en slaaphouding. Vul nu de vragenlijst is.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page