top of page

Slapeloosheid door blauw licht? Slaap beter met rood licht!


Je wordt wakker en moet even uit bed. Naar de wc, je kind roept, de honden van de buren blaffen of je slaapt gewoon niet zo goed. Je doet een lampje aan om je weg te vinden. Maar.. dat licht verstoort je ‘slaaphormoon’ melatonine. Zelfs al is het maar voor even. Een gewone lamp heeft een negatieve impact op melatonine.Wat doet melatonine?

Dit hormoon produceer je in het donker. Het is ontzettend belangrijk, o.a. voor:

  • het regelen van je dag en nacht ritme;

  • een goed werkend immuunsysteem

  • een gezonde bloeddruk

  • het onder controle houden van cortisol (een stresshormoon)

  • slaapduur en slaapkwaliteit.


Licht en melatonine

Niet elk licht heeft hetzelfde effect. Blauw licht (zoals van je telefoon en in de meeste lampen) heeft een sterk verstorend effect. Rood licht heeft geen of een minimaal verstorend effect op melatonine. Advies

We raden dus rode lampen aan voor in de nacht. Bijvoorbeeld een paar rode lampen onderweg van de slaapkamer naar de wc die op een bewegingssensor vanzelf aangaan. Ideaal! Je kan altijd je weg vinden, zonder je melatonine te verstoren.


Let op! Er zijn veel ‘rood licht’ lampen op de markt die eigenlijk blauw licht zijn met een rood kapje eroverheen. Wij raden aan dat de lamp echt het juiste rode licht afgeeft. Het bedrijf 'block blue light' staat er bijvoorbeeld om bekend dat ze alles weten van rood/blauw licht. Maar er zullen vast ook andere opties op de markt zijn.


Be Koala houdt zich bezig met optimale slaap, bijvoorbeeld door het maken van hoofdkussens op maat. Elk kussen is uniek en past hierdoor perfect bij jouw slaaphouding, lichaam en matras. Het beste voor je slaap & voor je nek en rug!Comentarios


bottom of page