top of page

Slaap beter met ASMR

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is een fenomeen dat steeds populairder wordt onder mensen die moeite hebben met slapen. Maar het staat vooral bekend om het effect van totale ontspanning.
ASMR wordt vaak omschreven als een tintelend, ontspannend gevoel dat je ervaart als reactie op specifieke stimuli, zoals het fluisteren van een stem, het tikken van nagels, of het zachtjes kraken van papier. Dit gevoel wordt veroorzaakt door de activering van bepaalde zenuwen in het lichaam.


De eerste studies


Verschillende studies hebben aangetoond dat ASMR kan helpen om stress te verminderen en om de slaapkwaliteit te verbeteren. In een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Sheffield, rapporteerden deelnemers dat ze beter sliepen na het kijken naar ASMR-video's.


Lichamelijke reactie

ASMR stimuleert de nervus vagus. Wanneer de nervus vagus wordt gestimuleerd, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat zorgt voor een verlaging van de hartslag, bloeddruk en ademhaling.


Aan de slag


Als je geïnteresseerd bent dan kan je ASMR-video's vinden op YouTube. Zoek gewoon naar "ASMR" of "sleep/slaap ASMR" en je zult talloze opties vinden om uit te kiezen. Probeer niet naar het scherm te kijken rond bedtijd, want dat verstoort je slaapritme juist! Luisteren is genoeg.


Het werkt niet bij iedereen, maar als het werkt, dan is het een geweldige, snelle en veilige manier om diepe ontspanning te bereiken.

bottom of page