De kans is groot dat je de basistips al kent: geen Netflix voor het slapengaan, geen verwarming in de slaapkamer en nog een tientallen do's & don'ts. Misschien is het tijd om 's avonds wat minder streng te worden, te ontspannen en tot rust te komen op een manier die goed voelt.
Maar al deze avond-slaaptips werken heel goed, toch? Dat doen ze inderdaad. Maar we weten ook dat slaapstoornissen en (slaap)angst met elkaar verweven zijn. Als je obsessief of angstig wordt met betrekking tot slaap dan is het tijd om de avondroutine juist los te laten. Om niet aan 'goed slapen' te denken net voordat je naar bed gaat. Een goede start van de dag is dan even voldoende.
Neem een koude douche
Een koude douche nemen is een geweldige (en verschrikkelijke) manier om goed wakker te worden. En het mooie is: het helpt je ook om de dagen erna om uitgerust wakker te worden. We leggen uit hoe dat werkt.
Blootstelling aan lage temperaturen resulteert in een snelle afgifte van endorfine. De neurotransmitters waardoor jij je op je best voelt. Het is ook bekend dat ze ons circadiane ritme veranderen, waardoor het makkelijker wordt om uit bed te komen in de dagen na het douchen.
Ga meteen naar buiten
Het klinkt als ongefundeerd moederlijk advies. Maar het werkt wel degelijk. Het is bekend dat ochtendzonlicht de circadiane klok beïnvloed. Het geeft het lichaam het signaal dat het ochtend is. Uit onderzoekt blijkt dat mensen verbeteringen in hun slaapkwaliteit en slaap-waakcyclus opmerken als ze in de ochtend naar buiten gaan. Als je lichaam beter weet wanneer het ochtend is dan weet het ook beter wanneer het bedtijd is.
Wacht even met je koffie
Drink je koffie niet direct nadat je wakker bent (sorry..).
In de ochtend is je cortisol al op zijn hoogst. Caffeine zal dit hormoon nog verder verhogen. Een verhoogde cortisolspiegel gedurende langere tijd kan gezondheid- en slaapproblemen veroorzaken. Het voelt onrustig ( 'jittery' ) en alsof je stress hebt zonder aanwijsbare reden.
Door je cortisol in de vroege ochtend op natuurlijke wijze te laten stijgen, zonder cafeïne, kan cortisol zijn natuurlijke verloop aanhouden. Met als voordeel dat je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Goed functioneerende cortisol heeft namelijk effect op de slaap.
Wat is dan de beste tijd om koffie te drinken? Ergens tussen 9.30 en 11.30 uur is prima. Na lunchtijd is caffeine sowieso geen goed idee meer, zeker niet bij slaapproblemen. Je bestelt na deze tip vast om 9.30u stipt je koffie van de dag. En geen minuut later.
Comments