top of page

Slaap beter met deze douche hack

Er gaat niets boven een heerlijke douche na een lange dag werken. De temperatuur van het water kan het verschil maken. Maar wist je dat de temperatuur van je douche ook een groot effect heeft op je slaap? In dit artikel lees je alles over het positieve effect van een koude douche in de ochtend en een warme douche in de avond.


De beste tijd voor een warme douche: de avond


Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe ons lichaam werkt. Ons lichaam heeft een interne thermostaat die de lichaamstemperatuur reguleert. Overdag is onze lichaamstemperatuur hoger en 's nachts lager. Een warme douche in de avond helpt ons lichaam - hoe tegenstrijdig het ook klinkt - af te koelen en bereidt ons op die manier perfect voor op een goede nachtrust. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Psychophysiology toonde aan dat de lichaamstemperatuur tijdens het inslapen een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van de slaap (Kräuchi et al., 1999).De beste tijd voor een koude douche: de ochtend


Aan de andere kant kan een koude douche in de ochtend helpen om ons lichaam te stimuleren en ons klaar te maken voor de dag. Een koude douche kan ons lichaam wakker maken en onze energie verhogen. Bovendien kan het nemen van een koude douche in de ochtend ons lichaam helpen door je klaar te maken voor een productieve dag.


Het zenuwstelsel


Naast het reguleren van de lichaamstemperatuur hebben koude en warme douches ook een direct effect op ons zenuwstelsel. Een koude douche activeert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de "vecht-of-vlucht"-reactie. Dit kan je helpen om je meer alert te voelen en ons lichaam te stimuleren. Voor veel mensen werkt een koude douche in de ochtend vergelijkbaar met een espresso (maar we geloven meteen dat dat veel mensen liever koffie drinken). Een warme douche activeert juist het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en rust (Morse et al., 2014).


Kortom, het nemen van een koude douche in de ochtend en een warme douche in de avond kan ons helpen om ons lichaam op de juiste manier te reguleren en ons voor te bereiden op een goede nachtrust. Probeer deze douchetips eens uit en kijk of het werkt voor jou! Het is nog wel belangrijk om te vermelden dat deze gewoonte niet voor iedereen geschikt is. Als je bijvoorbeeld last hebt van een hoge bloeddruk of hartproblemen, is het nemen van een erg koude douche soms af te raden. Overleg met je arts over de risico’s.


Be Koala werkt met slaapexperts en maakt hoofdkussens op maat.


Referenties:

Kräuchi, K., Cajochen, C., & Wirz-Justice, A. (1999). A relationship between heat loss and sleepiness: effects of postural change and melatonin administration. Journal of Applied Physiology, 86(1), 198-204.

Morse, D. R., Dinges, D. F., & Basner, M. (2014). Benefits of cold showers: Shedding light on the feasibility of cryotherapy as a weight-loss strategy. International Journal of Obesity, 38(6), 770-773.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page