We leven in een wereld vol plastic. Vroeger werden kussens gemaakt met een vulling van veren en dons. Tegenwoordig worden de meeste kussens gevuld met goedkope synthetische vezels. Twee teleurstellende opties.
Je herkent het plastic in je kussen bijvoorbeeld aan de woorden polyester, traagschuim of polypropyleen. De kussens zijn goedkoop te produceren, zijn vaak wel veerkrachtig maar gaan niet heel lang mee. Waarom zijn plastic kussens schadelijk?
Microplastics door synthetisch textiel
Microplastic vervuiling veroorzaakt door de productie en het wassen van synthetisch textiel is onlangs beoordeeld als de grootste oorzaak van microplastics in de oceanen. En dit omvat niet eens het probleem van plastic textielafval als je je kussen weer wegdoet. In 2015 werd er wereldwijd naar schatting 42 miljoen ton plastic textielafval gegenereerd. Sindsdien neemt dit alleen maar toe.
Microplastics zijn schadelijk voor de planeet en onze gezondheid. Waarschijnlijk consumeer je elke week ongeveer het equivalent van de hoeveelheid plastic van een creditcard. Geen lekker idee.
Chemische behandelingen
Fabrikanten van synthetische kussens moeten vaak hun kussens behandelen met brandvertragende chemicaliën (zoals PBDE's). Synthetische materialen branden immers snel. Er is aangetoond dat PBDE's invloed heeft op de hormoonhuishouding. Dit kan gevolgen voor de gezondheid hebben als je gedurende langere tijd aan PBDE's worden blootgesteld. Zoals bijvoorbeeld tijdens een lange nachtrust.
Het is je misschien opgevallen dat sommige kussens een chemische geur hebben. Dat komt door VOC's. Studies hebben aangetoond dat VOC astma- of allergische symptomen kunnen verergeren.
Greenwashing
Mijn kussen is gemaakt van gerecycled plastic.. dus dat is in ieder geval iets beter voor het milieu, toch? Een beetje, misschien. We zijn niet overtuigd. Gerecycled synthetisch textiel is afkomstig van plastic flessen, die – als ze met rust gelaten worden – keer op keer gerecycled worden tot plastic flessen. Wanneer dezelfde flessen worden gebruikt voor textiel, dan is daarmee de levensduur van dit plastic ten einde. De fles wordt je kussen. En helaas zal het niet nogmaals gerecycled worden. En met de aankoop van gerecycled plastic steunt je nog steeds de plasticindustrie.
Hoe lossen we dit op?
Er bestaan ​​niet-giftige en duurzame alternatieven voor plastic of dons/veren. De meeste fabrikanten kiezen er niet voor vanwege de hogere productiekosten.
Biologische latexvulling is bijvoorbeeld geheel natuurlijk. Latex wordt gemaakt van vloeistof die van de rubberboom druipt. Zonder chemische behandelingen en zonder plastic. Het is veerkrachtig, duurzaam en geeft geweldige ondersteuning. Hetzelfde geldt voor kapok, hoewel zachter en minder veerkrachtig. En deze combinatie (veerkracht + zachtheid) werkt in de praktijk ook perfect als gemengde vulling. Het kussen van Be Koala wordt op maat gemaakt, is vrij van plastic, duurzaam en heeft een zachte en veerkrachtige latex en kapok vulling.
Comments