top of page

Slaapapneu verminder je met deze tips

Slaapapneu is een veelvoorkomende slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens de slaap. Dit kan gebeuren doordat de keelspieren en de tong de luchtwegen gedeeltelijk of volledig blokkeren. Hierdoor wordt de ademhaling belemmerd, wat kan leiden tot snurken en tot momenten waarop de adem stopt. Deze onderbreking in de ademhaling zal de slaapkwaliteit aanzienlijk verminderen. En dat voel je ook overdag: je bent vaker moe en gestrest.



Uiteraard is dit iets waarmee je naar de dokter moet gaan. Het is belangrijk dat de ernst van de slaapapneu in kaart wordt gebracht. Ook kan een arts bepalen of je eventueel een CPAP apparaat nodig hebt voor de nacht. Een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat zorgt voor een constante luchtstroom via een masker om de luchtwegen open te houden.



Wat kan ik zelf doen?


Er zijn ook dingen die je zelf kan doen om slaapapneu te verminderen.


Vermijd alcohol en kalmerende middelen: alcohol, slaapmiddelen en kalmerende middelen kunnen de spieren in je keel verslappen, wat de kans op het blokkeren van de luchtwegen vergroot. Houd er dus rekening mee dat dit snurken en slaapapneu erger kan maken.


Houd een gezond gewicht aan: overgewicht kan bijdragen aan slaapapneu. Zelfs een bescheiden gewichtsverlies kan een positief effect hebben op de ernst van de symptomen.


Slaap in de juiste positie: Slapen op je rug kan slaapapneu verergeren, omdat de tong en zachte weefsels in de keel sneller de luchtweg kunnen blokkeren. Probeer in plaats daarvan op je zij te slapen. Op de buik slapen is niet gezond voor nek of rug, dus die positie wordt sowieso niet snel aangeraden.


Zijslapen bij slaapapneu


Zijslapen is dus het allerbeste voor mensen met slaapapneu. Maar als je niet van zijslapen houdt hoe pak je dat dan aan? We raden aan om te slapen op een hoofdkussen speciaal voor zijslapers. Daarnaast is het ook goed om een groot kussen tegen je buik te houden (als je de neiging hebt tot buikslapen) of om een groot kussen tegen je rug te leggen (als je de neiging hebt tot rugslapen). Door die kussens rol je minder snel naar een andere slaappositie. Ook helpt het als je een klein kussentje tussen je knieën doet, dan lig je net wat stabieler. Je verdwijnt dus tussen aardig wat kussens!


Hoofdkussen bij slaapapneu


Een goed hoofdkussen kan de positie van je hoofd en nek ondersteunen, waardoor de luchtwegen meer open blijven staan. Voor mensen met slaapapneu is het aan te raden om een kussen te kiezen dat voldoende ondersteuning biedt, waardoor de nek en keel in een goede lijn met de rug liggen.


Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het gebruik van het juiste hoofdkussen een positief effect kan hebben op de symptomen van slaapapneu. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Sleep Science" toonde aan dat het gebruik van een ergonomisch ontworpen kussen de ernst van apneu-gerelateerde symptomen aanzienlijk verminderde bij deelnemers.


Dus, als je worstelt met slaapapneu, overweeg dan eens om je hoofdkussen onder de loep te nemen. Be Koala maakt een hoofdkussen speciaal voor jou op maat. Vul de vragenlijst in en kies voor de optie 'zijslaper'. Bij dit kussen komt de nek dus bij iedereen in een perfecte lijn terecht. Dit kan een eenvoudige, maar effectieve stap zijn richting een betere nachtrust en een vermindering van slaapapneu.

bottom of page