top of page

Overgang en slaapproblemen: wat te doen?

We moeten het even hebben over slaap. Of eigenlijk, het gebrek daaraan. Want laten we eerlijk zijn, tijdens de overgang kan het behoorlijk lastig zijn om een goede nachtrust te krijgen. Nachtelijk zweten, opvliegers en mood swings kunnen er allemaal voor zorgen dat we 's nachts wakker liggen. Maar geen zorgen, met deze tips kom je weer een stap verder.


Slaapkamer


Een van de belangrijkste dingen om te doen is het creëren van een slaapomgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is. Een ventilator of airco kan bijvoorbeeld helpen om je slaapkamer lekker koel te houden.
Magnesium


Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor een goede gezondheid en het is ook belangrijk voor een goede nachtrust. Het speelt een rol bij de productie van melatonine, een hormoon dat je lichaam helpt om in slaap te vallen en te blijven slapen. Daarnaast heeft magnesium ook invloed op de spieren en kan het helpen om spierspanning te verminderen, wat kan bijdragen aan een ontspannen lichaam en een betere nachtrust.


Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, vooral tijdens de overgang wanneer je lichaam veranderingen doormaakt. Je kunt meer magnesium binnenkrijgen door middel van voeding, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en bonen. Een supplement kan ook helpen, maar overleg altijd met een arts voordat je supplementen gaat gebruiken.


Bed-upgrade


Een ander hulpmiddel voor een goede nachtrust is het vinden van het juiste kussen. Het hebben van het juiste kussen kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en een nacht vol nekpijn en andere kwaaltjes. Een kussen op maat kan helpen om de juiste ondersteuning te bieden voor de nek en het hoofd. Hierdoor kan de wervelkolom in een natuurlijke positie blijven, waardoor pijn en spanning wordt verminderd. En ook een beter matras kan soms wonderen doen!


Gezonde levensstijl


Ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om beter te slapen tijdens de overgang. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad nemen, meditatie-oefeningen doen of een boek lezen. Hierdoor kan je lichaam ontspannen en val je makkelijker in slaap.


Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan beter slapen tijdens de overgang. Beweeg regelmatig, eet gezond en beperk het gebruik van middelen zoals cafeïne en alcohol.


Slaapproblemen tijdens de overgang zijn normaal, maar kunnen wel vervelend zijn. Praat erover met vrienden/familie én een arts als je merkt dat je slaapproblemen hebt. Er zijn veel verschillende manieren om slaapstoornissen te verminderen en beter te slapen, dus experimenteer en vind wat voor jou werkt. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde en gelukkige levensstijl.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page